Linn Ullmann i samtale med Peter Stamm

 

 

Samtale og lesning fra “Omtrentlig landskap”

Den sveitsiske forfatteren Peter Stamm er kjent for sin enkle og klare fortellerstil. Også i romanen «Ungefähre Landschaft» holder han fast på sin reduserte og nøkterne stil. På Litteraturhuset i Oslo samtaler han med den norske forfatteren Linn Ullmann om denne boken, som ble utgitt på norsk i 2016 («Omtrentlig landskap», Bokvennen Forlag), om Norges landskap og deres kjærlighet til skrivingen. «Ungefähre Landschaft» foregår på et lite fiskevær nord for polarsirkelen og følger en ung, skilt mor på leting.

Peter Stamm var også lenge på leting. Han ønsket først å bli skipsbygger, professor, kokk og fotograf. I stedet tok han en merkantil utdanning, men bestemte seg deretter for å studere anglistikk, psykologi og psykopatologi. Han avbrøt studiene. Sin første romanidé fikk Peter Stamm like før han fylte tjue år. Femten år senere, i 1998, kom hans første roman «Agnes» som han hadde begynt å skrive på seks år tidligere. Forfatteren jobber også som journalist og med reklame, publiserer hørespill og skriver teaterstykker. Skrivingen beskriver han som den første beskjeftigelsen som aldri har kjedet ham, som alltid utfordrer ham. Denne lidenskapen deler han med sin kollega og venn, den norske forfatteren Linn Ullmann.

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen «Før du sovner» og har til sammen utgitt seks romaner. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a Gullpennenfor sitt journalistiske virke og Amalie Skramprisen og Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap. Hennes foreløpig siste roman, «De urolige», utkom i Norge i 2015 og for denne boken mottok hun P2-lytternes romanpris og ble nominert til Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA. Selv bor hun i Oslo, er gift med forfatteren Niels Fredrik Dahl, har to barn og en hund som heter Charlie.

Flere samtaler med Peter Stamm arrangeres i Trondheim og Tromsø.

Arrangementene er støttet av Pro Helvetia, Schweizer Kulturstiftung.

Comments are closed.