Willy Brandt-elevkonkurranse – Demokrati og medborgerskap før og nå – Et tverrfaglig prosjekt

Ny læreplan – nye muligheter! Endelig inngår tverrfaglighet som en fast bestanddel av læreplanen. Dette åpner opp for nye perspektiver på lærestoffet, både for lærere og elever. I høst kan du starte undervisningen med et spennende prosjekt om temaet «Demokrati og medborgerskap».

Den historiske personligheten Willy Brandt er et perfekt utgangspunkt her. Allerede som ungdom i Tyskland i 1920-årene engasjerte han seg for sosial rettferdighet. Senere ble han aktivt med i motstanden mot nasjonalsosialismen, og dette førte til at han reiste til Norge. Etter en lang politisk karriere, blant annet som borgermester i Vest-Berlin og forbundskansler i Vest-Tyskland, ble han tildelt Nobels fredspris for nøyaktig 50 år siden (i 1971). Han takket på flytende norsk med et sitat av Fridtjof Nansen.

Men hvorfor fikk Willy Brandt egentlig denne prisen? Hva gikk «forsoningspolitikken» hans ut på? Hvilke tanker hadde han som kan gi oss en bedre forståelse av hva demokrati er i dag? Og kan Willy Brandts samfunnsengasjement inspirere oss til å være med på å gjøre demokratiet sterkere?

Snakk med kollegaene dine som underviser i historie / samfunnskunnskap / politikk og menneskerettigheter / historie og filosofi / medier og kommunikasjon. Planlegg et elevprosjekt som ikke bare dekker kompetansemålene i flere fag, men som også gir elevene innsikt og motivasjon utover det. Ved å melde dere på, vil dere få tilsendt en online-materialpakke med plakater, infotekster, tips til gjennomføring av prosjektet og et oppgavehefte. Vi sender dere materialpakken i begynnelsen av september. La elevene dine få arbeide kreativt med et spennende tema, hvor de, så langt det er mulig, selv står for utformingen og gjennomførelsen.

  • Målgruppe: Elever i videregående skole
  • Tidsramme: Påmelding til konkurransen senest innen 13. september
  • Innsendelse av bidrag innen 1. november
  • Offentliggjøring av vinnerne: 22. november
  • Premieutdeling i Oslo: 7. desember

Vinnerne vil få premiene sine overrakt i forbindelse med en festforestilling i Universitetets aula i Oslo 7. desember. Vi er glade for at Tysklands ambassadør til Norge, Alfred Grannas, er konkurransens høye beskytter.

 

👉🏻 OPPGAVEN KAN LASTES NED HER 👈🏻

👉🏻 PÅMELDING 👈🏻

 

Veranstalter:

Der Willy-Brandt-Schülerwettbewerb ist eine Zusammenarbeit von Norwegischem Deutschlehrerverband/ TYSKFORUM, der Bundeskanzler-Willy-Brandt-Stiftung (Deutschland) und der Norwegisch-deutschen Willy-Brandt-Stiftung (Norwegen).

 

 

 

 

 

 

 

Schirmherrschaft:

 

 

 

 

 

 

In Zusammenarbeit mit:

 

 

 

 

Carl Arthur Strait Stiftung
Lübeck

 

 

Comments are closed.